× WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM
en

Neden Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği?

Bu soruya cevap vermeden önce "Neden Bilgisayar Mühendisliği?" sorusuna cevap vermek gerekir. Bilgisayar mühendisliği son yılların en hızlı gelişen mesleklerinden birisidir. Bunu hayatımızın her alanında görüyoruz. Bugün bilgisayarlar olmadan hiç bir iş yapmıyoruz artık. Neredeyse tüm hayat döngümüz bilgisayarların yardımıyla devam etmektedir.

Bilgisayar mühendisliğinin önemini ve gücünü görmek için diğer bazı göstergeler de aşağıda listelenmiştir.

Hayatımızın her alanında bilgisayarlar var

Bugün görünür ve görünmez bir şekilde hayatımızı bilgisayarlarla devam ettiriyoruz. Şayet bilgisayarlar olmazsa pekçok iş artık yapılamaz ve bunun hayati sonuçları olur. Örneğin kullandığımız otomobillerde yüzlerce sensör ve bilgisayar, elektronik olarak otomobillerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Yeni otomobiller artık sürücüsüz olarak yapılmaya başlanmıştır (Tesla gibi). Sürücüsüz araçlar yakın zamanda herkesin kullanımına sunulacaktır ve bu araçlarda hemen her türlü kontrol işlemi bilgisayarlar, yazılımlar ve yapay zeka ile yapılmaktadır. Yine evlerimizde kullandığımız aygıtların çoğu, TV, çamaşır makinası, buzdolabı vb. içindeki bilgisayar, sensör ve yazılımlarla otomatik olarak pek çok işi yapmaktadırlar. Hastanelere, okullara, iş yerlerine gittiğimizde, metroda, trende, uçakta hemen her yerde bilgisayarlar pek çok işi otomatik ve güvenli bir şekilde yerine getirmektedir. Ve tabii hepimiz artık cebimizde bir bilgisayar taşıyoruz ve bunlar bir zamanların en güçlü bilgisayarlarından çok daha güçlüdürler. Cep telefonları, içlerindeki bilgisayar mühendisliği harikası yapay zeka yazılımları ve uygulamalar ile, günlük hayatımızda yaptığımız pek çok işi bizim için yapıyor veya kolaylaştırıyorlar.

Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde:

Bölümümüz hayatın hemen her alanında bilgisayar mühendisliği problemlerini çözecek mühendisler yetiştirmektedir. İlk yıllarda mühendislik giriş derslerinin devamında öğrencilerimiz aldıkları yazılım mühendisliği, algoritma analizi, nesnesel tasarım, veritabanı sistemleri, bilgisayar ağları, işletim sistemleri gibi derslerle pek çok bilgisayar mühendisliği problemini çözecek yetkinliğe ulaşmaktadırlar. 2. ve 3. sınıf yaz stajları sırasında aldıkları bu eğitimi uygulamalı olarak endüstriyel ve kurumsal işletmelerde uygulama fırsatı bulmaktadırlar. Son iki yılda ise seçmeli dersler olarak veri analizi, veri madenciliği, makina öğrenme gibi dersler, ayrıca zorunlu olarak yapay zeka, bilgisayar grafikleri dersleri almaktadırlar. Bu derslere ek olarak 4. Sınıfta bir yıl sürecek bir bitirme projesi yapmaktadırlar. Takım halinde yaptıkları bu projede gerçek dünyadan karmaşık bir problemi bilgisayar mühendisliği yöntemleri ile çözmektedirler. Öğrencilerimiz ilk dönem proje konusu problemi araştırırlar, gereksinim analizi ve tasarım yaparlar, ikinci dönemde ise problemin yazılım ve donanım çözümünü ve testini takım halinde gerçekleştirirler. 2018 yılında "öğrenci başarısının büyük veri ile analizi ve öğrenci performansının tahmini", "yapay zeka ile göz anjiyo resimlerinden emboli tespiti", "yapay zeka ile videoların içeriklerine göre otomatik olarak bölümlere ayrılması", "makina öğrenme ve derin öğrenme ile dokümanların semantik olarak sınıflandırılması", "doğal dil sorularının yapay zeka ile yanıtlanması ve arama" gibi bazı karmaşık ve zor problemler için çözümler öğrenci proje takımları tarafından başarılı bir şekilde geliştirilmiştir.

Daha fazla bilgi için: https://cengproject.cankaya.edu.tr/current-project-details/

Bilgisayar mühendisliğinde uzmanlık, karmaşık ve zor problemleri çözmenizi sağlar

Bilgisayar mühendisliği alanındaki en büyük meslek örgütü ACM'ye göre bilgi işlem (veya bilgisayar mühendisliği) şöyle tanımlanmaktadır: "Bilgi işlem, çok çeşitli insanlara ilgi alanlarına bakılmaksızın ödüllendirici ve zorlayıcı olanaklar sunan bir disiplindir. Bilgi işlem, çeşitli endişelere karşı hayal gücü ve duyarlılık gerektiren derin, çok boyutlu problemleri çözme yeteneklerini gerektirir ve geliştirir."

Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde:

Öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz pek çok farklı alanda karmaşık ve zor problemlerin bilgisayar mühendisliği yöntemleri ile çözümü için araştırma yapmaktalar ve projeler geliştirmektedirler. 3-boyutlu bilgisayar grafikleri ile tarihi yapıların araştırılması, yazı/resim/video gibi dijital içeriklerin yapay zeka ve makina öğrenme yöntemleri ile otomatik olarak anlaşılması, sınıflandırılması gibi zor problemler öğrenci bitirme projeleri, yüksek lisans ve doktora tezleri olarak araştırılmakta ve geliştirilmektedir. Bölümümüzde yapılan araştırma ve projelerin çoğu doğası gereği çok disiplinlidir, sağlık, savunma, yönetim, eğitim, telekomünikasyon, güvenlik gibi çok farklı alanlarda projeler yapılmaktadır.

Bitirme projeleri: https://cengproject.cankaya.edu.tr/current-project-details/

Araştırma projeleri: http://ceng.cankaya.edu.tr/tr/research/

Bilgisayar mühendisliği dünyada pozitif bir farklılık yaratmanızı sağlar

Yine ACM'ye göre: "Bilgisayar mühendisliği, pek çok bilim alanındaki (insan genom projesi, AIDS aşısı araştırması, çevresel izleme ve koruma sadece bunlardan birkaçıdır) ve ayrıca mühendislik, iş dünyası, eğlence ve eğitim alanlarında yenilikleri ortaya çıkarır. Dünyada olumlu bir fark yaratmak istiyorsanız, bilgisayar mühendisliği öğrenimi yapın."

Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde:

Öğretim üyelerimiz örneğin, sosyal medya verilerini incelemekteler, sosyal ağlarda etkin kişilerin bulunması, ağ dinamiklerinin incelenmesi gibi konuları çalışmaktalar; hücre yapısında yer alan mitokondriyanın yapısını bilgisayarla görüntü işleme yöntemleri ile inceleyerek yaşlanmadaki rolünü bulmaya çalışmaktalar; diğer bazı öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz göz retina resimlerinde kan damarlarında emboli tespitini yine bilgisayarla ve derin öğrenme yöntemleri ile otomatik yapılması üzerine çalışmaktadırlar (https://cengproject.cankaya.edu.tr/current-project-details/). Bu gibi zor problemler ancak bilgisayar mühendisliği ve yapay zeka yöntemleri ile çözülebilecek, gerçek dünyada fark yaratacak ve insanlığa katkıda bulunabilecek çözümlerden bazılarıdır. Bu yöntemler lisans ve lisansüstü seviyede farklı ve yenilikçi derslerde (yapay zeka, makina öğrenmesi, veri madenciliği, veri bilimi, uzman sistemler gibi) öğrencilerimize öğretilmekte ve ayrıca bu derslerde proje geliştirerek bunların uygulamasının yapılması istenmektedir. Araştırma laboratuvarlarımızda da öğretim üyelerimiz, lisans ve lisansüstü öğrencileri ile birlikte, bu yenilikçi araştırmaları sürdürmektedir (http://ceng.cankaya.edu.tr/tr/research/).

Bilgisayar mühendisliği işleri en yüksek maaş ödenen işler arasındadır

ACM'ye göre: "Bilgisayar mühendisliği işleri en yüksek maaş ödenen işler arasındadır ve en yüksek iş memnuniyetini de sağlar. Bilgisayar mühendisliği çoğu zaman yenilikle ilişkilidir ve bilgi işlemedeki gelişmeler yenilikçiliği yönlendirir. Bu da, ulusal rekabet gücünün anahtarıdır. Bu alanda gelecekteki gelişmelerin geçmişte olduğundan çok daha büyük olması beklenmektedir."

Bilgisayar mühendisliği tüm dünyada en çok aranan mesleklerden birisidir. Ve isteyen dünyanın her yerinde kolaylıkla iş bulabilir. Bu avantaj diğer mesleklerde yoktur. Pekçok meslek (örneğin tıp, dişçilik, hukuk gibi) yerel eğitim ve onay süreçlerini gerektirmektedir. Bilgisayar mühendisliği ise (bilgisayarların dili ve yöntemleri ortak olduğu için) dünyanın her yerinde aynı standartlarda icra edilebilir. Hatta pekçok bilgisayar mühendisi ülke değiştirmeden İnternet üzerinden dünyanın her yerine iş yapabilmektedir. Bazı öğrencilerimiz ve mezunlarımız İnternet üzerinden dünyanın farklı ülkelerinde şirketlere proje/yazılım geliştirmektedirler. Bölümümüzün sahip olduğu 2023 yılına kadar geçerli MÜDEK akreditasyonu ile mezunlarımız uluslararası geçerliliğe sahip bir diplomaya sahip olmaktadır ve bu akreditasyon mezunlarımızın yurt dışı çalışma ve lisansüstü eğitimlerinde önemli avantajlar sunmaktadır.

Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde:

Mezunlarımız alanlarında hızla yükselebilmektedirler. Bazı mezunlarımız Amazon, Microsoft, Apple gibi uluslararası en büyük firmalarda, ya da Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi ve bilişim firmalarında (Türk Telekom, Turkcell, Havelsan, Aselsan, TAİ, vd.), kamuda, teknokentlerde, arge merkezlerinde, danışmanlık firmalarında çalışmaktadırlar.

Firmalar ve kurumlar mezunlarımızı işe almak için sürekli bize mesaj göndermektedirler. Bu ilanlar bölüm web sayfamızda, LinkedIn grubumuzda ve e-posta yoluyla öğrencilerimize ve mezunlarımıza düzenli bir şekilde duyurulmaktadır. Bu yıl mezun olan öğrencilerimiz önde gelen firmalar (Havelsan, Innova gibi) tarafından işe alınmışlardır.

Dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu artık teknoloji/bilgisayar şirketleridir

Bundan 10 yıl önce dünyanın en büyük şirketleri çoğunlukla enerji ve finans şirketleriydi. Şimdi ise dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu teknoloji/bilgisayar şirketleridir. Bunlar Apple, Alphabet (Google'un ana şirketi), Microsoft, Amazon ve Facebook gibi şirketlerdir. Aşağıdaki grafik 2006'da ve 2016'da dünyanın en büyük şirketlerini göstermektedir.

Bu şirketlerin her biri yüz milyarlarca büyüklüğe sahiptirler. Örneğin en tepedeki Apple şirketinin bugünkü değeri 900 milyar dolara ulaşmıştır; Türkiye'nin bir yıllık gayri safi milli hasılası (GDP) yaklaşık bu kadardır. Bu da teknoloji şirketlerinin (bunlar bilgisayar ve yazılım ağırlıklı) dünyanın en güçlü şirketleri haline geldiğini göstermektedir.

Bilgisayar mühendisliğinde gelecek fırsatlar sınırsızdır

ACM'ye göre: "Bilişim öyle bir alandır ki, bir sonraki adımda ne olacağını tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Bu yüzden bu alanda yapabileceğiniz katkıları hayal bile edemeyiz". Teknoloji önderleri bile bilgisayarların önemini tahmin etmekte yanılmışlardır. Örneğin, 1943'te IBM'in başkanı "Zannederim tüm dünya pazarında 5 bilgisayara yer vardır" demiştir. 1977'de DEC'in kurucusu ise "Herkesin evinde bir bilgisayar olması için hiçbir sebep yok" demiştir. 1981'de Microsoft'un kurucusu Bill Gates ise "Herkese 640KB (bellek) yeterli olmalı" demiştir (şu anda standart bilgisayarlar 8GB bellek ile gelmektedir - yani Bill Gates'in tahmininin 10 bin katından fazladır ve bellek gereksinimi sürekli artmaktadır :-). Son 20-30 yılda bilgisayar alanında gerçekleşen ilerleme hiç kimsenin hayal edemeyeceği kadar büyüktür. Bundan sonra neler olacağını ise yine tahmin bile edemiyoruz. Örneğin Rusya başkanı Putin 2017'de "Yapay zeka alanında önde olan ülke dünya lideri olacaktır" demiştir. O yüzden bu alanda hala herkes için fırsatlar bulunmaktadır. Bundan 5-10 yıl önce adını duymadığımız ama bugün dünyanın önde gelen pek çok firması bilgisayar mühendisliği yardımıyla öne geçmişlerdir. Türkiye'den de YemekSepeti, Udemy gibi önde gelen dünya şirketleri bu sayede ortaya çıkmıştır ve daha da çıkmaya devam edecektir. Dönüşüm ve değişimin sınırı yoktur.

Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde:

Bilgisayar mühendisliği alanı çok hızlı geliştiği için ders programımızı sürekli güncelliyoruz ve güncel konuları programımıza zorunlu ve seçmeli dersler olarak ekliyoruz. Bir önceki program değişikliğinde "Yapay Zeka" dersini tüm öğrencilerimize zorunlu ders olarak ekledik. Geçtiğimiz dönemde "Veri Bilimi" (Data Science) dersini seçmeli olarak açtık. Önümüzdeki akademik yılda da yine güncel konulardan "Makina Öğrenmesi" (Machine Learning) ve "Veri Madenciliği" (Data Mining) derslerini seçmeli olarak açacağız. Bu derslerin hepsi günümüzde "Yapay Zeka" olarak adlandırılan genel alan içinde çok önemli bilgileri teorik ve uygulamalı olarak öğrencilerimize vermektedir. Öğrencilerimiz bu derslerde öğrendikleri bilgilerle mezuniyet sonrası yenilikçi firmalarda çok daha rahat iş bulabilmekte yada kendi firmalarını kurarak girişimci olabilmektedirler.

Son olarak:

Siz de Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ailesine katılın ve hep beraber dünyayı değiştirelim...

Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı