Sayısal (dijital) veriler internet ve Web teknolojilerindeki ilerlemelerle birlikte hızla büyümeye devam ediyor. Büyük Veri Analizi, büyük ve geleneksel olmayan (yapılandırılmış, yapılandırılmamış, yarı yapılandırılmış ve karışık) verileri incelemek ve analiz etmek için kullanılan süreçlerdir. Bunun için verilerdeki gizli örüntüler, bilinmeyen korelasyonlar ve diğer faydalı bilgiler araştırılır. Amaç, keşfedilen bilgilerin kuruluşlar, kişiler ve hükümetler tarafından bilinçli kararlar vermek amacıyla kullanılabilmesidir. Büyük Veri araştırma alanı, bir dizi farklı araştırma yönünü kapsar. Araştırmalarımızda odak noktamız hem (1) büyük veri kümelerinin işlenmesi, araştırılması ve analizi için yeni yöntemlerin bulunması ve ayrıca (2) mevcut büyük veri problemlerine bilinen yöntemlerin uygulanması ile bilgi keşfedilmesi, veriden öğrenilmesi ve tahmin yapılabilmesidir. Bu amaçla, makine öğrenmesi, veri madenciliği, istatistiksel analiz ve son zamanlarda derin öğrenme tekniklerinden yöntemler kullanıyor ve uyguluyoruz. Ayrıca, metin incelemesi ve analitiği, web analizi, bilgi çıkarma, çizge verisi ve analizi, ve semantik alanlarında birçok yöntemi kullanıyoruz ve genişletiyoruz. Uygulama alanları, web, semantik web, Nesnelerin İnternet’i (IoT), finans verileri ve büyük metin verileridir.
Detaylar için tıklayınSemantik Web, mevcut Web’deki yetersizlikleri gidermek üzere kurgulanmış Web 3.0 olarak da anlandırılan Web’in geleceğini şekillendirecek teknolojilerden oluşmaktadır. Geleceğin Web’i bir dökümanlar ağı (Web of Documents) olmaya devam etmekle birlikte, aynı zamanda bir veri ağı (Web of Data) olacaktır. Bu veri ağı (Semantik Web), yalnızca insanlar değil, makinalar yani bilgisayarlar ve yazılımlar tarafından da kolay bir şekilde taranacak ve istenen bilgileri çok daha hızlı bir şekilde bulabileceklerdir. Semantik Web alanında, (1) ontoloji-tabanlı karmaşık sistemlerin tasarımını ve geliştirmesini, (2) bağlı verilerin (linked data) keşfedilmesi ve analizi, (3) bağlı veriler kullanarak metinlerin semantik anlamlandırılması konularında çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar soru-cevaplama sistemleri, akıllı arama motorları, akıllı dijital asistanlar geliştirme konularında yol açıcı olacaktır.
Detaylar için tıklayınSanal gerçeklik, bireylerin mekânsal varoluş duygusuna sahip oldukları interaktif 3D dünyalar oluşturmak için 3D modelleme, animasyon ve programlama gibi bilgisayar tekniklerinin kullanılması ile oluşturulan ekosistemlerdir. Aslında böyle bir ortamda gerçekte var olmayan sanal bir varoluş kurgulamak söz konusudur. Bu düşüncelerden esinlenen bu sentetik ortamlar, sanal insanlar için sanal varoluş sağlayabilir ve sürükleyici ortamlarda insan bilgisayar formlarının etkileşimi teşvik eder. Ciddi oyunlar, birincil amacı eğlence olmayan özel bir oyun türüdür. Gerçek dünya olaylarını taklit etmek, insanları sosyal sorumluluklar hakkında bilgilendirmek veya bireylerin farkındalıklarını arttırmak ve nihai olarak problem çözme becerilerini tetiklemek için yoğun şekilde kullanılmaktadırlar. Bu oyunlar katılımcılara, sadece fiziksel değil aynı zamanda bilişsel ya da duygusal zorluklar da sunabilirler. Oyunlaştırma, oyun unsurları veya tasarım teknikleri oyun dışı bağlamlarda kullanılmasıdır. Bu tür teknikler kişilerin veya takımların motivasyonu artırmak ve istenen davranışları göstermelerini sağlamak için bir araç olarak kullanılmaktadır.
Detaylar için tıklayınVeri madenciliği, yeni bilgi üretmek için mevcut büyük veritabanlarının incelenmesi uygulamasıdır. Veri madenciliği amacı, bir veri kümesinden bilgi çıkarmak ve onu ileride kullanmak üzere anlaşılabilir bir yapıya dönüştürmektir. Ham analiz aşamasının yanı sıra, veritabanı ve veri yönetimi kavramlarını, veri ön işleme, model ve çıkarım konuları, ilginçlik ölçütleri, karmaşıklık konuları, keşfedilen yapıların sonradan işlenmesi, görselleştirme ve çevrim içi güncelleme süreçlerini içerir. Günümüzdeki sosyal ağlar ve altyapılar tarafından üretilen bol miktarda veriyi göz önünde bulundurarak, otomatikleştirilmiş araçlar olmadan bu tür verilerle elle analiz ve yenilikçi buluşlar yapmak imkansızdır.
Makine öğrenimi, bilgisayarların açık bir şekilde programlanmadan eylemi gerçekleştirmesi bilimidir. Yapay zekada örüntü tanıma ve hesaplamalı öğrenme teorisinden hareketle makine öğrenimi, verileri öğrenebilen ve tahmin edebilen algoritmaların çalışmasını ve üretilmesini araştırır; bu tür algoritmalar örnek girdilerden bir model oluşturarak veri temelli tahmin veya kararlar vererek katı statik program talimatlarını izlenmesinin üstesinden gelirler. İyi performansa sahip açık algoritmaların tasarlanması ve geliştirilmesi zor veya gerçekleştirilemeyen bir dizi hesaplama görevinde makine öğrenimi kullanılır. E-posta filtreleme, ağ izinsizlerinin veya veri ihlaline karşı çalışan kötü amaçlı kişilerin tespiti, optik karakter tanıma (OCR), sıralama öğrenme ve bilgisayar görme örnek uygulamalarıdır.
Bilgi getirimi, geniş koleksiyonlardaki bilgi ihtiyacını karşılayan yapılandırılmamış nitelikteki bir materyali bulmaktır. Aslında bilgi getirimi bir belgede bilgi arama, belgelerin kendilerini arama, aynı zamanda verileri açıklayan meta verileri, ve metin, görüntü veya ses veritabanlarını arama bilimidir. En bilinen uygulama örneği web arama motorlarıdır.
Detaylar için tıklayınİletişim teknolojilerindeki en yeni gelişmeler, görsel bilgiye daha fazla bağımlılığı beraberinde getirmiştir. Fakat mevcut teknolojiler yüksek kaliteli videoların kullanımındaki hızlı artışı desteklemeye yetecek kapasitede değildir. Ayrıca yüksek çözünürlüğe olan talebin azalması beklenmemekte ve Dünya üzerindeki insanların artan hızda birbirlerine bağlı hale gelmeleri nedeniyle ağ teknolojilerindeki sürekli gelişmelere rağmen bant genişliği daha da daralmaktadır. Bu yüzden mevcut ağ teknolojileri üzerinde yüksek kaliteli içeriği taşıyabilecek çözümlere yönelmek gerekmiştir. Çokluortam işleme teknikleri, kodlama ve çokluortam iletişimi sağlamak için en uygun çözümleri bulmaya çalışmaktadır. Bu çözümlerden bir tanesi Ölçeklenebilir Video Kodlama yöntemidir. Ancak bu yöntemler kablosuz ağlarda yaygınlıkla yaşanan veri kaybı ve bozulmalara karşı oldukça hassastır. Dayanıklı ve adaptif video kodlama yöntemleri geliştirilmekte ve mevcut ölçeklenebilir video kodlama yöntemlerini iyileştirmek için kullanılmaktadırlar.
Detaylar için tıklayınSayısal görüntü işleme, görüntü kalitesini artırmak, belirli görsel özellikleri genişletmek ya da baskılamak ve sayısal görüntülerden bilgi çıkarımı sağlamak amacıyla kullanılan tekniklerdir. Bilgisayarlı görü ise bu teknikler ile çıkarılan görsel bilginin işlenerek nesne tanıma, görsel veriyi yorumlama ve analiz etme gibi sonraki aşamaları kapsar. Bu aşamalar bilgisayar ortamında insan görme sistemini taklit ederek önsel örüntüleri kullanma veya örnek görüntülerden öğrenme yoluyla görüntüyü tanıma, takip etme, yorumlama gibi üst seviye işlemleri gerçekleştirir. Görüntü işleme ve bilgisayarlı görü, endüstriyel, uzay, oyun, tıp, güvenlik ve askeri teknolojilerden robotik, insan-bilgisayar etkileşimi ve navigasyona kadar pek çok farklı uygulama alanı bulmasının yanı sıra günlük yaşamı kolaylaştırma amacıyla da kullanılabilir.
Detaylar için tıklayınVeri iletişimi sayısal verinin iki ya da daha fazla bilgisayar arasında kablolu ya da kablosuz ortamda iletimidir. Ağ kurmada, kablolu ve kablosuz iletişim iki temel bileşendir.
Bilgisayar Ağları, kaynakların paylaşımı amacıyla birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıdır. Bugün bilinen en genel kaynak paylaşımı internet bağlantısıdır.
Algılayıcı ağlar çeşitli uygulama alanlarında kullanılabilir (akıllı şehirler, arabalar, evler, askeri ve sağlık uygulamaları gibi). Farklı uygulama alanlarında, araştırmacıların şuanda çözmeye çalıştığı farklı teknik sorunlar vardır. Bu alandaki bazı problemler mobil uygulamalar, güvenlik saldırıları, gerçek zamanlı veri analizi, enerji verimliliği, iletişim kuralları, algoritmlar, mac ve ağ katmanları ve optimizasyon olarak listenebilir.
Kablosuz algılayıcı ağlarda, enerji verimliliği en önemli tasarım araçlarından biridir. Maksimum enerji verimliliği ile en uzun yaşam süresini sağlayan ağ mimarisinin elde edilmesi, tasarım parametrelerinin ayrıntılı ve sağlam şekilde araştırılmasını gerektirir.
Bulut bilişim; konfigüre edilebilir bilgisayar sistemi kaynaklarının ve yüksek düzeyli servislerin, genellikle internet üzerinden minimum yönetim çabasıyla hızlı şekilde sağlanarak, bir merkezde toplanmasıdır.
A Deep Neural-Network Based Stock Trading System Based on Evolutionary Optimized Technical Analysis Parameters OB Sezer, M Ozbayoglu, E Dogdu Procedia Computer Science 114, 473-480 |
Sentiment Analysis for the Social Media: A Case Study for Turkish General Elections E Uysal, S Yumusak, K Oztoprak, E Dogdu Proceedings of the SouthEast Conference, 215-218 |
An Artificial Neural Network-based Stock Trading System Using Technical Analysis and Big Data Framework OB Sezer, AM Ozbayoglu, E Dogdu Proceedings of the SouthEast Conference, 223-226 |
SpEnD: Linked Data SPARQL Endpoints Discovery Using Search Engines S Yumusak, E Dogdu, H Kodaz, A Kamilaris, PY Vandenbussche IEICE TRANSACTIONS on Information and Systems 100 (4), 758-767 |
The Impact of Incapacitation of Multiple Critical Sensor Nodes on Wireless Sensor Network Lifetime HU Yildiz, B Tavli, BO Kahjogh, E Dogdu IEEE Wireless Communications Letters |
An ontology-based multi-agent virtual enterprise system (OMAVE): part 1: domain model l ing and rule management BL Sadigh, HO Unver, S Nikghadam, E Dogdu, AM Ozbayoglu, SE Kilic International Journal of Computer Integrated Manufacturing 30 (2-3), 320-343 |
An ontology-based multi-agent virtual enterprise system (OMAVE): part 2: partner selection BL Sadigh, S Nikghadam, AM Ozbayoglu, HO Unver, E Dogdu, SE Kilic International Journal of Computer Integrated Manufacturing, 1-21 |
Topic Distribution Constant Diameter Overlay Design Algorithm (TD-CD-ODA) K Öztoprak, S Layazali, E Dogdu Semantic Computing (ICSC), 2017 IEEE 11th International Conference on, 482-487 |
Parallelization of Sparsity-driven Change Detection method A Özgür, AN Saran, F Nar Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU), 2017 … |
Pixel-based level of detail on hardware tessellated terrain rendering MÖ Özek, E Demir ACM SIGGRAPH 2017 Posters, 44 |
Predicting flight delays with artificial neural networks: Case study of an airport E Demir, VB Demir Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU), 2017 … |
Proceduralization of urban models E Demir, DG Aliaga, B Benes Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU), 2017 … |
New knowledge in strategic management through visually mining semantic networks G Ertek, G Tokdemir, M Sevinç, MM Tunç Information Systems Frontiers 19 (1), 165-185 |
Adoption of e-government services in Turkey M Kurfalı, A Arifoğlu, G Tokdemir, Y Paçin Computers in Human Behavior 66, 168-178 |
An extended IoT framework with semantics, big data, and analytics OB Sezer, E Dogdu, M Ozbayoglu, A Onal Big Data (Big Data), 2016 IEEE International Conference on, 1849-1856 |
A real-time autonomous highway accident detection model based on big data processing and computational intelligence M Ozbayoglu, G Kucukayan, E Dogdu Big Data (Big Data), 2016 IEEE International Conference on, 1807-1813 |
Identifying trolls and determining terror awareness level in social networks using a scalable framework B Mutlu, M Mutlu, K Oztoprak, E Dogdu Big Data (Big Data), 2016 IEEE International Conference on, 1792-1798 |
A survey on semantic Web and big data technologies for social network analysis S Kulcu, E Dogdu, AM Ozbayoglu Big Data (Big Data), 2016 IEEE International Conference on, 1768-1777 |
UPSP: Unique Predicate-based Source Selection for SPARQL Endpoint Federation. EC Ozkan, M Saleem, E Dogdu, ACN Ngomo PROFILES@ ESWC |
EDL: A Framework for Entity Disambiguation and Linking to Knowledgebases BO Kahjogh, J Karimov, E Dogdu Semantic Computing (ICSC), 2016 IEEE Tenth International Conference on, 168-169 |
A scalable approach for sentiment analysis of turkish tweets and linking tweets to news S Kulcu, E Dogdu Semantic Computing (ICSC), 2016 IEEE Tenth International Conference on, 471-476 |
Opinion mining of microblog texts on Hadoop ecosystem MA Ağca, Ş Ataç, MM Yücesan, YG Küçükayan, AM Özbayoğlu, E Doğdu International Journal of Cloud Computing 5 (1-2), 79-90 |
A Hybrid Method for Rating Prediction Using Linked Data Features and Text Reviews. S Yumusak, E Munoz, P Minervini, E Dogdu, H Kodaz (KNOW@ LOD/CoDeS)@ ESWC |
Automatic Coastline Detection Using Image Enhancement and Segmentation Algorithms. EE Maraş, M Caniberk, HH Maraş Polish Journal of Environmental Studies 25 (6) |
Real-time 3D hand posture reconstruction using stereo vision AC Mogol, R Hassanpour, K Oztoprak Natural Computation, Fuzzy Systems and Knowledge Discovery (ICNC-FSKD), 2016 … |
Power Aware Routing Protocols in Wireless Sensor Network M Alsultan, K Oztoprak, R Hassanpour IEICE Transactions on Communications 99 (7), 1481-1491 |
Illicit material detection using dual-energy x-ray images. R Hassanpour Int. Arab J. Inf. Technol. 13 (4), 409-416 |
A validated active contour method driven by parabolic arc model for detection and segmentation of mitochondria SF Tasel, EU Mumcuoglu, RZ Hassanpour, G Perkins Journal of structural biology 194 (3), 253-271 |
Sparsity-Driven Change Detection in Multitemporal SAR Images NS Fatih Nar, Atilla Özgür IEEE Geoscience and Remote Sensing Letters |
Decision Support System for the Unification of Legal Precedents E Demir, A Güneş Proceedings of International Conference on Computer Science and Engineering … |
Problems of Gaining Neuronavigation Skills on Surgical Education Programs: A case study in Turkey NE Cagiltay, AO Borcek, G Tokdemir, HH Maras, D Topalli E-Learn: World Conference on E-Learning in Corporate, Government, Healthcare … |
Analysis of Neurooncological Data to Predict Success of Operation Through Classification N Bagherzadi, AO Borcek, G Tokdemir, N Cagiltay, HH Maras Proceedings of the 7th ACM International Conference on Bioinformatics … |
A validated active contour method driven by parabolic arc model for detection and segmentation of mitochondria SF Tasel, EU Mumcuoglu, RZ Hassanpour, G Perkins Journal of structural biology 194 (3), 253-271 |
Bilgisayar Muhendisligi Bitirme Projeleri icin Dusunulmus Bir Surec Yonetim Modeli. M Yilmaz, S Tasel, U Güleç, U Sopaoglu UYMS, 129-140 |
Generic menu optimization for multi-profile customer systems J Karimov, M Ozbayoglu, B Tavli, E Dogdu Systems Engineering (ISSE), 2015 IEEE International Symposium on, 163-169 |
k-means Performance Improvements with Centroid Calculation Heuristics both for Serial and Parallel environments J Karimov, M Ozbayoglu, E Dogdu Big Data (BigData Congress), 2015 IEEE International Congress on, 444-451 |
Development of a smart home ontology and the implementation of a semantic sensor network simulator: An internet of things approach OB Sezer, SZ Can, E Dogdu Collaboration Technologies and Systems (CTS), 2015 International Conference … |
Brilliant blue G assisted macular surgery: the effect of air infusion on contrast recognisability in internal limiting membrane peeling Y Totan, E Güler, FB Gürağaç, E Uzun, E Dogdu British Journal of Ophthalmology 99 (1), 75-80 |
A Two-Stage Matching Method for Multi-Component Shapes R Hassanpour Advances in Electrical and Computer Engineering 15 (1), 143-150 |
Patient safety & clinical decision support systems (CDSS): A case study in Turkey GG Menekse, NE Cagiltay, G Tokdemir E-Health and Bioengineering Conference (EHB), 2015, 1-4 |
The usability study for the personal health record systems G Gokay, Y Ercil, G Tokdemir, N Cagiltay, YE Aykac Medical Technologies National Conference (TIPTEKNO), 2015, 1-4 |
GUIs with Haptic Interfaces MA Aydin, NE Cagiltay, E Ozcelik, E Tuner, H Sahin, G Tokdemir International Conference on Human-Computer Interaction, 153-164 |
Multimodal Interaction Flow Representation for Ubiquitous Environments-MIF: A Case Study in Surgical Navigation Interface Design G Tokdemir, G Altun, NE Cagiltay, HH Maras, AO Borcek International Conference on Human-Computer Interaction, 797-805 |
Kişisel Sağlık Kaydı Sistemleri Kullanılabilirlik Durum Çalışması The usability Study for the Personal Health Record Systems G GOKAY, Y ERCIL, G TOKDEMIR, N CAGILTAY, YE AYKAC Vogue 15 (18) |
Exploration of the Design Space for Lifetime Optimization in Wireless Sensor Networks with Unidirectional Links ST Özyer, M Koyuncu Atılım Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Drift-free video coding for privacy protected video scrambling R Choupani, S Wong, M Tolun Information, Communications and Signal Processing (ICICS), 2015 10th … |
Using wavelet transform self-similarity for effective multiple description video coding R Choupani, S Wong, M Tolun Information, Communications and Signal Processing (ICICS), 2015 10th … |
Hierarchical SNR Scalable Video Coding with Adaptive Quantization for Reduced Drift Error. R Choupani, S Wong, MR Tolun VISAPP (1), 117-123 |
Educational game-based learning framework about laws of the game for football referees U Güleç |