Bölüm Başkanı Mesajı

Bugün görünür ve görünmez bir şekilde hayatımızı bilgisayarlarla devam ettiriyoruz. Örneğin kullandığımız otomobillerde yüzlerce sensör ve bilgisayar, elektronik olarak otomobillerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Evlerimizde kullandığımız TV, çamaşır makinası, buzdolabı gibi aygıtlar, içlerindeki bilgisayar ve yazılımlarla otomatik olarak çalışmaktadırlar. Hastanelere, okullara, iş yerlerine gittiğimizde, metroda, trende, uçakta hemen her yerde bilgisayarlar pek çok işi güvenli bir şekilde yerine getirmektedir. Ve tabii hepimiz artık cebimizde çok gelişmiş bir bilgisayar olan cep telefonu taşıyoruz.

Bölümümüz hayatın hemen her alanında bilgisayar mühendisliği problemlerini çözecek mühendisler yetiştirmektedir. Bilgisayar mühendisliği alanı çok hızlı geliştiği için ders programımızı sürekli güncelliyoruz ve güncel konuları zorunlu ve seçmeli dersler olarak ekliyoruz. İlk yıllarda, mühendislik giriş derslerinin devamında öğrencilerimiz, algoritma analizi, nesneye yönelik tasarım, veritabanı sistemleri, yazılım mühendisliği, mikroişlemciler, bilgisayar ağları ve işletim sistemleri gibi dersler alarak pek çok bilgisayar mühendisliği problemini çözecek yetkinliğe ulaşmaktadırlar. Aldıkları bu eğitimi ikinci ve üçüncü sınıf yaz stajları sırasında endüstriyel işletmelerde uygulama fırsatı bulmaktadırlar.

Öğrencilerimiz son iki yılda ise zorunlu olarak yapay zeka, bilgisayar grafikleri, ayrıca seçmeli olarak veri analizi, veri madenciliği ve makine öğrenmesi gibi yenilikçi dersler almaktadırlar. Bu derslere ek olarak 4. Sınıfta bir yıl sürecek bir bitirme projesi yapmaktadırlar. Takım halinde yaptıkları bu projede gerçek dünyadan karmaşık bir problemi çözmektedirler. Öğrencilerimiz ilk dönemde proje konusu problemi araştırırlar, gereksinim analizi ve tasarım yaparlar, ikinci dönemde ise problemin yazılım ve donanım çözümünü ve testlerini takım halinde gerçekleştirirler.

Öğrencilerimiz bu derslerde öğrendikleri bilgilerle ve bitirme projesindeki deneyimleriyle mezuniyet sonrası, yenilikçi firmalarda çok daha rahat iş bulabilmekte ya da kendi firmalarını kurarak girişimci olabilmektedirler.

Bilgisayar mühendisliği tüm dünyada en çok aranan mesleklerden birisidir. Bu nedenle, isteyenler, dünyanın her yerinde kolaylıkla iş bulabilirler. Bu avantaj diğer mesleklerin birçoğunda yoktur, çünkü onlarda yerel eğitim ve onay süreçleri gerekli olmaktadır. Bilgisayar mühendisliği ise (bilgisayarların dili ve yöntemleri ortak olduğu için) dünyanın her yerinde aynı standartlarda icra edilebilir.

Bazı öğrencilerimiz ve mezunlarımız İnternet üzerinden dünyanın farklı ülkelerindeki şirketlere proje yapmakta, yazılım geliştirmektedirler. Bölümümüzün 2013 yılından beri sahip olduğu ve halen 2023 yılına kadar geçerli olan MÜDEK akreditasyonu ile mezunlarımız uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip olmaktadırlar. Bu akreditasyon mezunlarımızın yurt dışı çalışma ve lisansüstü eğitimlerinde önemli avantajlar sunmaktadır.

Bazı mezunlarımız Amazon, Microsoft, Apple gibi uluslararası büyük firmalarda, ya da Türk Telekom, Turkcell, Havelsan, Aselsan, TAİ gibi Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi ve bilişim firmalarında, veya kamuda, teknokentlerde, arge merkezlerinde çalışmaktadırlar. Firmalar ve kurumlar mezunlarımızı işe almak için sürekli bize mesaj göndermekteler. Bu ilanlar öğrencilerimize ve mezunlarımıza düzenli olarak duyurulmaktadır.

Çankaya Üniversitesinde burslar hiçbir zaman kesilmemektedir. Bölümümüze kısmi burs ile kayıt yaptırmanız durumunda, göstereceğiniz performans ile bursunuza ek olarak Akademik Başarı İndiriminden de faydalanmanız söz konusu olacaktır.

Mühendislik Fakültemizin diğer programlarında veya İşletme/İktisat alanlarında yandal veya çift ana dal yapabilme imkânınız da vardır.

Programımız bünyesinde Yapay Zeka Yoğunlaşma Alanı bulunmaktadır. Bu alandan alacağınız seçmeli dersler sayesinde, bölümümüzden mezun olurken Yapay Zeka Yoğunlaşma Alanı sertifikası sahibi de olabilirsiniz.

Bölümümüze hoşgeldiniz diyor ve mutlu, başarılı ve sağlıklı bir eğitim öğretim dönemi diliyorum.