Öğrencilerimize TÜBİTAK Desteği

Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüste bulunan Sanal Gerçeklik Araştırma ve Geliştirme merkezimizde yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren, Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisans öğrencilerimizden Merve YORULMAZ, Sümeyye TEZALAN ve Büşra YILMAZ tarafından, Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyelerimizden, Yrd. Doç. Dr. Murat YILMAZ ve Öğr. Gör. Ulaş GÜLEÇ'in danışmanlığı altında PMLAB: Askeri Alanda Taktiğe Dayalı Eğitim- Ciddi Oyun Temelli Askeri Eğitim Projesi geliştirilmiştir. Öğrencilerimiz TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-B (2241-A) Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programına 3. Dönem 24 Nisan 2018 - 18 Mayıs 2018 tarihleri arasında başvuru yapmış, eylül ayı itibariyle maddi destek almaya hak kazanmıştır.

Bu projede, çeşitli terör olayları simüle edilerek, askeri yöndeki kazanımları artıran ve terörle mücadeleye katkıda bulunan ciddi oyun geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje çıktısı, anlık geri beslemeler ve performans ölçüleri kullanılarak, askeri personelin verdiği kararların toplumun diğer kesimleri üzerindeki sonuçlarını, sanal ortamda gözlemleme imkanı sağlayacaktır. Ayrıca, stratejik planlamaların düzenlenmesiyle gerçek hayatta verilen kararların sonuçlarını öngörme kabiliyetinin kazanılmasıyla maliyetten ve zamandan tasarruf sağlanması, can ve mal kaybını en aza indirgenmesi ve zorlayıcı durumlara karşı deneyim sahibi olması hedeflenmektedir. Oyun içerisindeki geri beslemelerin ve performans ölçülerinin gerçeğe yakın olması için NATO Terörle mücadele mükemmeliyet merkezinden üst düzey askeri personellerle görüşmeler yapılmıştır. İncelemeler sonucunda Simsoft Bilgisayar Teknolojileri Ltd. Şti. proje çıktısını kullanmaya talip olduğunu belirtmiş ve desteklemiştir.

Projeye ait detaylı bilgi ve görseller https://bylmz5.wixsite.com/policymakinglabsg adresinde yer almaktadır.

Öğrencilerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyoruz.