× WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM
en

Öğrencilerimize TÜBİTAK Desteği

Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüste bulunan Sanal Gerçeklik Araştırma ve Geliştirme merkezimizde yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren, Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisans öğrencilerimizden Cansu BALKAN, Aydan SAYIN ve Ayça ÖZDEMİR tarafından, Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyelerimizden, Yrd. Doç. Dr. Murat YILMAZ ve Havelsan kurum danışmanı Dr. Eray Tüzün’ün danışmanlığı altında sürdürülen, Günlük Scrum Toplantıları Eğitimi için Sanal Gerçeklik tabanlı Simülasyon Projesi TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-B (2241-A) Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında maddi destek almaya hak kazanmıştır.

Bu projede, yazılım geliştirme takımına yeni katılan yazılımcıya Günlük Scrum toplantısının temel prensiplerinin öğretilmesi ve uygulanmasını amaçlayan sanal gerçeklik tabanlı bir eğitim simülasyonu yapılması hedeflenmiştir. Diğer bir deyişle, gerçek dünya senaryolarına ve yazılım uygulayıcılarının çeşitli kişilik türlerine dayalı bu tarz Scrum toplantılarını sanallaştırarak katılımcının interaktif bir şekilde Scrum toplantısı ilkelerini öğrenmesini sağlamaktır. 3 boyutlu ofis ortamı ve oluşturulan Scrum takımı karakterleri ile gerçeklik hissiyatını artırmak için üzerinde çalışılmıştır. Karakterler, gerçeklik hissini artırmak için psikoloji dalına ait büyük beş kişilik modeline göre oluşturulmuştur. Kullanıcının takibini kolaylaştırmak ve öğrenmesini kalıcı hale getirmek adına olaylar birbirine bağlı monoton senaryo akışına göre tasarlanmış ve her prensip, birbirini takip eden olay örgüsü, soru ve bilgilendirme tip’i ile kalıcı öğretimi sağlamayı amaçlamıştır.

Bu proje sayesinde yazılım geliştirme takımına daha sonradan katılan ve Günlük Scrum toplantısıyla ilgili daha önceden bir deneyimi bulunmayan kişilere interaktif ve öğretici bir şekilde toplantının temel prensiplerini öğretmeyi kolaylaştıracak ve kurumun zaman, ücret ve insan gücünden kar etmesini sağlayacak ileriye dönük bir projedir. Günlük Scrum toplantılarının farklı senaryolar üzerinden etkili bir şekilde pratik edilmesini sağlayan bir uygulamadır.

Projeye ait detaylı bilgi ve görseller https://dailyscrummeeting.wordpress.com/ adresinde yer almaktadır.

Öğrencilerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyoruz.