× WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM
en

Öğrencilerimizin Bitirme Projesi IDEF '19 Fuarına Katıldı

Bilgisayar Mühendisliği lisans öğrencilerimizden Fırat YILDIZ, Melis ÇIKIŞ, Haluk Levent ÇİÇEK, Onur GÜRSOY tarafından ve Dr. Öğr. Üyesi Murat YILMAZ ve Dr. Öğr. Üyesi Ulaş GÜLEÇ danışmanlığında geliştirilen Bomba İmha Robotu için Ciddi Oyun ve Sanal Gerçeklik Tabanlı Eğitim Ortamı Projesi, IDEF '19 fuarında Emniyet Genel Müdürlüğü standında gösterilmiştir.

Bu proje aynı zamanda TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında maddi destek almaya da hak kazanmıştır.

Projede, bomba imha uzmanlarının sanal gerçeklik teknolojisiyle Çetin-II robotunun kullanımını öğrenmeleri ve geliştirmeleri hedeflenmiştir. Robotun sanal ortamda kontolü oyun kolu ile yapılmakta olup gerçekte kullanılan kol ile birebir aynı özelliklere sahiptir. Bu sayede bomba imha uzmanları gerçek hayata en yakın şekilde robotun hareketini deneyimleyebilmektedirler.

Projede talim modu ve senaryo modu olmak üzere iki farklı seçenek vardır. Talim modunda robotun kontolleri test edilirken, senaryo modunda ise birbirinden farklı ve gerçekçi ortamlarda bomba imha uzmanlarının bombayı imha etmesi beklenmektedir.

Şekil 1 - Senaryo Modu
Şekil 2 - Talim Modu

Proje ile ilgili detaylı bilgi için: https://www.roboserious.com/