× WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM
en

Mezun Röportajları

Bölümümüz 2002 mezunu Özgür Öztürk ile üniversite yılları ve mezuniyet sonrası tecrübeleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Biraz Kendimizden Bahsedelim

1979 İstanbul doğumluyum. Asıl memleketim Artvin. İlk, orta ve lise öğrenimim Kars, İzmir ve Edirne'de geçti. Sonra 1998 yılında Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne girdim. Böylece Ankara serüvenim başlamış oldu.

Üniversite öncesinde lise eğitimim sırasında ufak tefek programlar yazıp bu alanı elimdeki imkanlar ile keşfetmeye çalışırdım. Üniversite eğitimim benim için aslında olabilecek tek eğitimdi. Şu anda da çok severek icra ettiğim bir mesleğe sahibim. Öğrenciyken çalışmaya başladım ve sektör ile tanışmam 2000 yılında oldu. 2015 yılına kadar sektörde profesyonel olarak pek çok farklı teknoloji ile ilgilenme ve değişik projelerde görev alma imkanı buldum. 2015 yılında da kendi şirketim 2Z'yi kurdum. Şu anda 2Z bünyesinde çalışmalarıma devam ediyorum.

Çankaya Üniversitesi'ndeki Günlerimiz

Çankaya Üniversitesi benim için değerli akademisyenleri tanıma fırsatı bulduğum, bu alana üniversite öncesinde başlamış olan merakımı şekillendiren ve kaliteli eğitim aldığım bir okul oldu. Ben öğrenciyken çalışmaya başladım. İlk iş teklifimi 2.sınıf stajımı yaptığım Başarı'dan aldım ve üniversitenin sadece bir başlangıç olduğunu, dışarıdaki gerçeklerin daha farklı bir boyutta yaşandığını da o zaman anladım. Bizim üzerimizde daha farklı sorumluluklar ve kaygılar vardı. O zamanlar Çankaya Üniversitesi yeni bir üniversiteydi ve bizim de yeni bir üniversiteden mezun olmanın piyasadaki dezavantajını avantaja çevirmemiz gerekiyordu. Bunu da ancak görev aldığımız projeler ile cebimize koyduğumuz daha nitelikli bilgiler ile başarabilirdik. Bunu başarabilmek için, şahsım adına çok çaba sarfettiğimi ve her zaman uygulamaya yönelik, sektörün ihtiyaçlarına yönelik bir şeyler yapmaya çalıştığımı, bu tarz projeler içerisinde olmaya çalıştığımı söyleyebilirim.

Daha önce de belirttiğim gibi okulun ikinci mezunlarından olmamız sebebiyle belki aldığımız eğitimin sonrası için daha çok endişelendik ve bir şeyler üzerine belki daha çok gittik. Bir dönem, yaz okulu zamanında açılmış olan Database Driven Internet Programming dersi vardı ve PHP ile öğrenci bilgi sistemi projesi yazılacaktı. Alttan bir dersim yoktu ve o proje kapsamında okulumuzun laboratuvarında sabahladığımızı, suyu damacana ile aldığımızı, yemekleri de çoğu zaman sınıfa getirttiğimizi, o yaz okulu süresi boyunca, proje bitene kadar çoğu zaman evimize sabaha karşı gittiğimizi hatırlarım. Çok keyifli zamanlardı. Hiç unutmayacağım.

Bölümden Aldığımız Eğitim

Bu konu üzerinde farklı ortamlarda da değişik yazılar yazmışlığım vardır. Bir bölümdeki eğitimi değerlendirirken çok açılı bir ortamda olduğunuz bir gerçektir. Hocalarınız, üniversitenin imkanları, ders içerikleri, sizin ciddiyetiniz ve azminiz, bölüme olan yatkınlığınız gibi pek çok parametre işin içerisine girer. Ben, faydalı derslerin ve projelerin icra edildiği, nitelikli bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Ancak sadece Çankaya Üniversitesi'nin değil tüm diğer üniversitelerimizin de sanayi ile daha çok iş birliği içerisinde olması gerektiğini, alan derslerinin daha çok uygulamaya dönük ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik taraflarının olması gerektiğine inanıyorum. Geride bıraktığım 15 sene içerisinde pek çok projede ekip kurma, teknik liderlik yapma ve proje yönetme gibi fırsatlar buldum. Değişik üniversitelerden pek çok genç arkadaşım ile çalışma fırsatı yakaladım. En çok gözüme çarpan konu budur. Mezunlarımız genellikle bu sektör ile ilgili fikir sahibi olmadan sektör ile tanışıyorlar ve uygulamaya yönelik, sektörün ihtiyaçlarına yönelik bir takım eksiklikler kısa sürede ortaya çıkıyor. Bunları bir nebze de olsa telafi etmek gerçekten zor değil, sadece bu yönde adım atmak lazım.

Mezun Olduk

Öğrenciyken çalışmaya başladığım için zamanım çok doluydu. İşe gidebilmek için tüm derslerimi belli günlere yığmak zorunda kalmıştım. Bu anlamda okulum da bana çok destek olmuştur. Bu sayede boş kalan günlerde işe gidebiliyordum. O nedenle mezuniyetten sonra ben biraz rahatladım. Artık her gün işe gidebiliyordum. ^^ Fakat bu dönem kısa sürdü. Çünkü ilgimi çeken bir konu üzerine (E-devlet teknolojileri ve e-devlet çerçeve yapıları) bir yüksek lisans programı açıldı. Dolayısıyla başka bir üniversitede yüksek lisans eğitimime başladım. Yine aynı dönemde çok büyük bir hastanenin hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) projesi sayesinde stresli çalışma ortamının, yoğun çalışma ortamının ne demek olduğunu öğrenmeye başlamıştım.

Koddemy Nedir?

Koddemy, yazılım ve bilişim teknolojileri ile ilgili olarak anadilde, ücretsiz ve uygulamalı eğitim videolarının yayınlandığı bir eğitim platformudur. Herkese açıktır. 2014 yılının eylül ayında kurulmuştur ancak aktif olarak 8 aydır kullanılmaktadır. Aradan geçen bu süre içerisinde 200 Bin'e yakın ziyaret almıştır ve bu sayı artmaya devam etmektedir.

Koddemy platformunu iki amaç ekseninde kurdum. Birincisi, ülkemizdeki gençlerin, yazılım/bilişim teknolojilerine yatkın olan insanların bu teknolojiler ile daha erken yaşlarda tanışması için birşeyler yapmak. Yazılım geliştirmeye başlama yaşını biraz daha aşağılara çekebilmek, buna destek olabilmek. İkincisi ise, bu alanda sektör ihtiyaçlarına yönelik, anadilde uygulamalı kaynak ihtiyacına bir nebze de olsa çare olabilmek.

Geldiğimiz noktada, daha 15-16 yaşında olan ve adını soyadını ekrana yazdıran programlar yazdığı için çok heyecanlanan, bunun için Koddemy'ye teşekkür postası gönderen genç arkadaşlarımızdan tutun da sektörde profesyonel olarak çalışan veya üniversitede bu alanda eğitim gören insanlara kadar pek çok farklı profilde ziyaretçimiz var. Hepsinin de ciddi bir teveccühü var ve bu durum, ne kadar doğru bir noktada olduğumuzu gösteriyor bize. Koddemy'yi kurmama sebep olan bu iki amaç benim için çok önemli. Koddemy herkese açık. Eğitim videosu seyretmek isteyenlere de, eğitim videosu paylaşmak isteyenlere de.

Öğrenciler ve Mezunlar

Değerli öğrencilerin ve yeni mezun arkadaşlarımızın, dünyanın en nitelikli, heyecan verici ve rekabete açık ürünlerinin geliştirildiği bir alanda eğitim aldıklarını ve bu satırları okudukları anda bile bir yerlerde yeni bir icat, yeni bir geliştirme hikayesi yaşandığını unutmamaları gerektiğine inanıyorum.

Değerli öğrenci arkadaşlar, dersler, laboratuvarlar, değerli hocalarımız... Hepsi çok önemliler. Ama en önemlisi sizlersiniz. Kendinizi geliştirmekten ve bugün dünden daha iyi yazılım geliştirmeye çalışmaktan asla vazgeçmeyin.