× WEB MAIL TELEPHONE DIRECTORY STUDENT INFORMATION SYSTEM COURSES OFFERED DISTANCE LEARNING CAMPUS LIFE LIBRARY PORTAL TRANSPORTATION
tr

Alumni Interviews (In Turkish)

Bölümümüz 2007 mezunu Özgür Pekçağlıyan ve 2008 mezunu Volkan Tokmak ile üniversite yılları ve mezuniyet sonrası tecrübeleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Özgür: 1985 Ankara doğumluyum. Üniversite öncesi eğitimi Ankara'da tamamladım. 2003 yılında Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde okumaya başladım. Şu an Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda Bilgisayar Mühendisi olarak çalışmaktayım ve aynı zamanda Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans eğitimimi tamamlamak üzereyim.

Volkan: 1986 Sivas doğumluyum. Lise eğitimimi Arı Koleji'nde burslu olarak tamamladıktan sonra Çankaya Üniversitesi Matematik - Bilgisayar Bölümü'nü burslu olarak kazandım. Daha sonra Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne yatay geçiş yaptım ve bu bölümden mezun oldum. Şu an özel bir firmada yazılım tasarım mühendisi olarak görev yapmaktayım ve Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapmaktayım.

Çankaya Üniversitesi'ndeki öğrencilik günlerinizden bize bahseder misiniz?

Özgür: Üniversite kayıt öncesinde ÖSS'den çıkmış olmanın verdiği rahatlıkla sabaha kadar Ultima Online oynuyordum, üniversite kayıtlarına da oyundan kalkarak uykusuz bir şekilde gelmiştim. Üniversite günlerinde birinci sınıftayken derslerin yanı sıra oynadığım oyun için script geliştiriyordum. Programlama derslerine çok fazla çalışmam gerekmedi çünkü laboratuvarlarda yapılan çalışmalar dersi destekleme konusunda ilgisi olan kişiler için yeterliydi. Bölüm arkadaşlarımızla kendimiz proje üretip kodluyorduk.

Bilişim Teknolojileri gibi üniversite topluluklarında aktif olarak çalışmaya başladım ve Go-Kart Topluluğu, Türk Japon Topluluğu, Edebiyat Topluluğu ve Toplumsal Dayanışma Topluluğu'nda kurucu üye olarak görev aldım. Go-Kart topluluğunda 2 dönem üniversitenin yarış takımındaydım.

Volkan: Lisede aktif bir öğrenciydim, bu özelliğimi üniversiteye de taşıdım. Üniversite hayatım hızlı ve yoğun geçti. Matematik - Bilgisayar Bölümü'nde eğitime başladım ve ikinci sınıfın sonunda Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne geçiş yaptım. İkinci sınıfta bir süre Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nde yandal yapmıştım ancak ders yoğunluğundan dolayı bırakmak zorunda kaldım.

Üçüncü sınıf yaz döneminde özel bir firmada part-time çalışmaya başlamıştım ve son sınıf bitirme projeleri kapsamında Portakal Teknoloji firmasıyla açık kaynak kodlu bir web tabanlı insan kaynakları yönetim sistemi projesi geliştirdik.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne geçmemle birlikte BiLTeC'de aktif görev almaya başladım ve yönetim kurulunda bu görevimi devam ettirdim. BiLTeC ile birlikte Ankara çapında Bilişim Ankara (Bil-Anka) etkinliğini düzenlenmesinde aktif rol almıştım.

Bölümden aldığınız eğitimi değerlendirir misiniz?

Özgür: Üniversite hayatım boyunca okulda verilen projelerin yanı sıra bu projelere birşeyler katarak kendimi geliştirme fırsatı buldum. Ayrıca, bilgisayar mühendisliği alanında değerli hocaları yetiştirmiş hocalarla çalışma fırsatı buldum. Bitirme projemi Cem (Özdoğan) hocamızdan aldım; kendisinden pek çok bilgi edindim ve bu sayede paralel programlamaya yöneldim. Yüksek lisans tezimde de benzer bir alanda Nurdan (Saran) hocamızla çalışıyorum.

Volkan: Çankaya Üniversitesi'nde iki farklı bölümde eğitim alma fırsatı yakaladım. Genel olarak değerlendirecek olursak, kaliteli hocalarla çalışmak benim için büyük bir şanstı. Özellikle bitirme projesinde çalıştığım hocamdan çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim.

Mezun olduktan sonra yaşadığınız süreçlerden biraz bahseder misiniz?

Özgür: Mezun olduktan sonra 3-4 ay iş aradım, sonra Alcatel'de sistem yöneticisi olarak işe başladım. Önce beni Meksika'ya yolladılar, sonra takım değiştirip yazılım geliştiricisi oldum ve beni 6 aylığına İngiltere'ye gönderdiler.

Daha sonra yüksek lisans eğitimim için Alcatel'den ayrılıp Türkiye'ye döndüm ve Labris'te sistem yöneticisi olarak tekrar işe girdim; bu süreçte geliştirilen yazılımları RPM olarak paketleyip paket deposu yöneticiliği yaptım. Labris'ten ayrıldıktan sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda bilgisayar mühendisi olarak çalışmaya başladım, 2 yıldır burada çalışmaktayım.

Volkan: Mezun olduktan sonra üçüncü sınıfta part-time çalışmaya başladığım şirkette 2 yıl daha çalışmaya devam ettim. Arkasından Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi çeşitli yerlerde çalıştıktan sonra askerlik görevimi tamamladım. Askerlikten sonra şu an çalıştığım firma olan Mobiliz Bilgi ve İletişim Teknolojileri firmasında yazılım tasarım mühendisi olarak göreve başladım. Halen araç takip ve filo yönetim sistemleri için web tabanlı ve mobil çözümler üzerine çalışmaktayım.

2012 yılında Bilgisayar Mühendisleri Odası kuruluş çalışmalarında yer aldım ve birinci dönem yönetim kurulu yedek üyesi olarak seçildim.

Bilgisayar Mühendisleri Odası hakkında bizi bilgilendirir misiniz? BMO hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Özgür: Kendi kişisel görüşümü belirtmem gerekirse; yıllardır bütün mühendislik dallarının bir oda çatısı altında toplandıklarını görüyordum. Bilgisayar Mühendisleri ise Elektrik Mühendisleri Odası altında toplanmaktaydı ancak odanın kuruluş amacı elektrik mühendislerine yönelik olmasından ötürü bilgisayar mühendisleri biraz daha arka planda kalarak kendilerini ifade edemiyorlardı. Bundan dolayı Bilgisayar Mühendisleri Odası'nın kurulmasıyla bilgisayar mühendislerinin seslerini duyurabilecekleri bir yer oluştuğuna inanıyorum.

Volkan: Bilgisayar Mühendisleri Odası, bilgisayar mühendisliği ve ilgili disiplin mezunlarının üye olabildiği bir meslek örgütüdür. Genel olarak meslekteki sorunlar ve çözümleri, ülkenin bilişim politikaları üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Yönetimdeki görevlerime ek olarak Bilgisayar Mühendisleri Odası'nda eğitim ve bilişim hukuku / bilirkişi komisyonlarında raportör olarak görev yapmaktayım. Eğitim komisyonunda mühendislik geliştirme eğitimleri ve meslek içi sürekli eğitim kapsamında eğitimler planlamakta ve bunları hayata geçirmeyi planlamaktayız. Eğitimler ile ilgili duyuruları http://bmo.org.tr/ adresinden takip edebilirsiniz. Ayrıca bilişim hukuku ve bilirkişilik komisyonunda bilişim bilirkişiliğinin nasıl yapılacağına dair çalışmalar yapmaktayız.

Öğrencilerimiz ve diğer mezunlarımıza iletmek istedikleriniz nedir?

Özgür: Piyasada çok sayıda bilgisayar mühendisi var. Önemli olan, kendini yetiştirmiş mühendislerin bulunması. Herkesin kendisine bir uzmanlık alanı belirleyip (örneğin bilgisayar ağları, mikroişlemciler, işletim sistemleri, yazılım...) okuldan bağımsız olarak kendini bu alanda geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

Volkan: Öğrencilerin öncelikle okuldaki derslere ek olarak kendilerinin kişisel gelişimlerini devam ettirmeleri gerekiyor. Sadece teknolojik anlamda değil, iletişim becerileri anlamında da. Öğrencilik döneminde stajlara büyük önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca sosyal olarak da kendilerini geliştirmeleri gerekli. Bu sayede kendilerini diğer mühendislerden farklı hale getirebilirler.