× WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM
en

Mezun Röportajları

Bölümümüz 2009 mezunu Doğu Gürdal ile üniversite yılları ve mezuniyet sonrası tecrübeleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Doğu Bey, bize kendinizden bahseder misiniz?

1987 Ordu doğumluyum. Asıl memleketimin Ordu olmasına karşın annemin ve babamın memuriyeti sebebiyle pek çok şehirde bulundum. 1987 yılında doğumumdan itibaren başlayan şehir gezme serüvenim 1998'de Bursa'da son buldu. İlköğretimi Van, Bandırma, ve Bursa'da parçalı olarak okudum. Liseyi Bursa'da Milli Piyango Anadolu Lisesi'nde tamamladım. 2004 yılında Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne girmeye hak kazanmamla birlikte hayatıma Ankara'da devam etmeye başladım.

2009'da mezuniyetimin ardından vatani görevim olan zorunlu askerlik vazifemi Kocaeli'nde yaptım. Daha sonra 2010 yılında özel bir şirkette PHP yazılım geliştirici olarak çalışmaya başladım. Son olarak 2012 senesinde kendi isteğimle çalıştığım şirketten ayrılarak, bir arkadaşımla birlikte startup projemizi hayata geçirmek adına proje şirketimizi kurduk ve halen şirketimiz bünyesinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Çankaya Üniversitesi'ndeki öğrencilik günlerinizden bize bahseder misiniz?

Hazırlık sınıfını muafiyet sınavına girerek atladım. Temel kodlama ve bilgisayar derslerine ilgim olduğu için, ilk sene temel fizik-calculus hariç oldukça iyi geçti. Daha sonraki senelerde öğretim görevlileri ve akademisyen hocalarımızla da tanıştıkça farklı noktalardan çok çeşitli kazanımlarım oldu. Pratik bilginin yanı sıra teorik bilgilerin önemini daha iyi kavradım.

Zorunlu ve uygulamalı bilgisayar dersleri dışında çok fazla derslere girmeyi sevmemekle birlikte boş zamanlarımın çoğunda hobi olarak web yazılımları ve web uygulamaları geliştirdim. Ek gelir amaçlı web tasarım yaptığım zamanlar da oldu. İlk yıl Kızılay Güvenli Yaşam ve TCDD için yapılan web projelerinde rol aldım, yazılım geliştirdim.

İlk web uygulamam olan Notal'ı 2006 senesinde yayına aldım. Ondan sonra da ilerleyen senelerde çeşitli amatör proje girişimlerim oldu. Çankaya Ünviversite'sinin interaktif uluslar arası ilişkiler - erasmus web projesini bitirme projesi olarak sunarak 2009 senesinde, 1 yıl uzatma ile diplomamı almaya hak kazandım.

Bölümden aldığınız eğitimi değerlendirir misiniz?

Bölümümün adı gereği pek çok kişinin gözünde ya bilgisayar topluyoruz ya da yazılım geliştirip, format atıyoruz. Aslında yazılım ve donanımın yanı sıra adında geçen mühendislik kısmının önemini son seneye geldiğimizde daha da iyi anladım. Aldığımız dersler seneler ilerledikçe daha da işlevli daha da hoşuma gitmeye başladı. Özellikle 3 ve 4. sınıflar oldukça dolu dolu geçti ve her bilgisayar dersi benim için ayrı bir zevkti.

Hocalarımız benim için oldukça yeterliydi. Ders dışı destekleri ve uzmanlık alanlarına göre yönlendirmeleri çok çeşitli noktada işimize yaradı. En azından benim için çok faydalı oldu. Kapalı devre bir akademik eğitim değil, biraz da bölümün gerekliliği olarak sürekli güncel verilerle dersleri zenginleştiriyorlardı. Bu noktada halen pek çok dersten pek çok verilen örnekler kulağımdadır.

En büyük rol öğrencinin kendisindedir. Akademik eğitim konusunda ellerinden geleni fazlasıyla yaptığına inanıyorum hocalarımızın. Bu konuda ben de üzerime düşen görevi yapıp, onların beklediği şekilde inovatif çalışmalarımı sürdürdüğüme inanıyorum.

Mezun olduktan sonra yaşadığınız süreçlerden biraz bahseder misiniz?

Mezuniyetin ardından, ilerideki kendi işimi kurma planlarımı baltalamaması adına hızlıca askerlik vazifemi yerine getirmeye karar verdim. Kısa dönem askerlikten sonra tekrar Bursa'ya döndüm. Güzel bir tatil yaptıktan sonra, yaklaşık 2 ay kadar iş aradım. İstanbulda da bazı iş başvurularında bulunmama rağmen esas isteğim Bursa'da kalmaktı.

Bir süre sonra büyük bir dijital reklam projesi olan Adhood'da yer alma şansı yakaladım. Bu şekilde Bursa'da iş çalışma başladı. Yaklaşık 2 sene sonra ise, çalıştığım yerden ayrılıp kendi işimi kurma fırsatı elde ettim. Bu benim en büyük isteğim ve şansımdı. Kendi startup projemiz olan Siterobot için çıktığımız bu yolda kurucu ortak olarak, yazılım departmanının başında çalışmalarımı sürdürmekteyim.

Siterobot hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Siterobot nedir?

Siterobot, web girişimcileri ile webmaster ve site sahiplerinin dijital varlıklarını yönetebilecekleri yenilikçi bir girişimdir. Beta yayınına İngilizce dili ile Nisan 2013 yılında global bir proje olarak başlayan Siterobot, büyük çoğunluğu çevrimiçi mecralardaki dağınık pazarlarda bulunan dijital ürünlerin alım-satım ve geliştirme işlemlerini tek bir çatı altında toplamıştır.

Mayıs 2013 tarihinde açık beta yayınından çıkarak, Türkiye'deki web girişimcileri ile webmaster ve site sahipleri için, websitesi ve alan adları alım satımında güvenli (Escrow) pazaryeri olarak hizmete girmiştir. Bu anlamda sektördeki boşluğu dolduran girişim, kendi adıyla anılan yeni bir pazar oluşturma amacıyla yoluna devam etmektedir.

Bugün ise Amazon Inc. - AWS 'nin Türkiye'deki teknoloji partneri olarak, bulut teknolojiler (Cloud Computing) üzerinde yapılandırılan bu projeyi, bünyesindeki kendi sertifikalı profesyonelleri ile yönetmektedir. Merkezi Bursa/Türkiye olan firma İstanbul, New York ve Londra olmak üzere 3 ayrı ülkede irtibat ofisleri ile yurtdışı partnerlerine ve müşterilerine kurumsal hizmet sağlamaktadır.

Öğrencilerimiz ve diğer mezunlarımıza iletmek istedikleriniz nedir?

Benim her zaman en büyük idealim kendi şirketimi kurmak ve web yazılımları alanında büyük işler başarmaktı. Para kazanmak hiç bir zaman ilk hedefim olmadı. Elbette herkes bu şekilde yola çıkmak zorunda değil. Ancak genel olarak düşünecek olursa en büyük önerim öncelikle okudukları bölümün farkında olsunlar. Gerçekten çok şanslılar.

Herkese kendine bir alt dal belirleyip bu konuda çalışmalarını ve kendilerini geliştirmelerini öneriyorum. Bölüm çok fazla alt dala sahip. Hepsini iyice incelesinler. Eğer hiç bir konu onlara uygun gelmiyorsa, üzgünüm ama yanlış yerde olabilirler. Fakat kendilerine uygun bir yer bulabiliyorlarsa, işte o zaman gerçekten çok eğlenceli bir iş hayatı onları bekliyor.

Ama şunu da unutmasınlar, ister yazılım ister donanım alanında ilerleyin, devir internet devri ve herkes kendini sürekli geliştiriyor. Teknolojiyi takip edin dememi beklersiniz belki ama, diyeceğim şey her zaman teknolojinin ve çağın bir adım ilerisinde olun. Esas başarı orada yatıyor.